Pomysł na zdrowe wegańskie śniadanie – nie tylko dla wegan!

wegańskie śniadanie quinoa

Na początek muszę wspomnieć, że nie jestem weganką, ale często jem roślinne śniadania i polecam je każdemu. W tym wpisie pokażę Ci proste i sycące śniadanie, do którego przekonałam się dopiero jakiś czas temu, ale jest naprawdę PYCHA! Oprócz śniadania z tego wpisu, bardzo często jem także płatki owsiane czy kaszę jaglaną z wieloma dodatkami. Są to mega sycące i pożywne śniadania.

Więcej moich posiłków znajdziesz na moim instagramie wpisując nick @paulinarutkowskaa bądź klikając w zdjęcie na samym dole strony głównej 🙂 

Zobacz także inne przepisy na śniadania: 

Jak zrobić dobre i proste wegańskie śniadanie

Bazą do wspomnianego wegańskiego śniadania jest quinoa nazywana komosą ryżową. Długo nie mogłam przyzwyczaić się do jej smaku, ale dzięki dodatkom jestem w stanie ją normalnie zjeść. To samo tyczy się płatków owsianych czy kaszy jaglanej, które często jem na śniadania. Drugim ważnym dodatkiem tego wegańskiego śniadania jest mus z firmy day up, który stał się moim must have w lodówce dzięki poleceniu tego produktu przez Elizę z bloga FASHIONELKA. Mus z day up jest dostępny np. w sklepie Biedronka i kosztuje 3,49 zł. Polecam wybrać te mniejsze, jakby okrągłe opakowania ponieważ moim zdaniem jako dodatek są najlepsze. Wspomniane przeze mnie musy są wegańskie i zawierają w składzie tylko puree z owoców (ok. 76%), mleczko kokosowe, tapiokę i wiórki kokosowe. I to wszystko. Produkt nie zawiera cukru, więc jest także dobry dla osób, które się odchudzają. Mus dodaję do owsianki czy właśnie komosy ryżowej. Standardowo do całości dodaję owoce, które aktualnie mam w domu, a także czasami są to nasiona chia (dlaczego warto je jeść wspomniałam we wpisie dlaczego warto jeść nasiona chia) czy wiórki kokosowe. Wszystko wedle uznania. 

Quinoa (komosa ryżowa) co to jest?

Quinoa jest zaliczana do tzw. pseudozbóż, czyli takich roślin, które wytwarzają nasiona bogate w skrobię, ale nie będących zbożami. Jest to dobra opcja dla osób, które nie jedzą glutenu. Komosa ryżowa wyróżnia się dużą zawartością białka. Quinoa bogata jest w magnez, mangan, wapń, żelazo, fosfor i miedź. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3.

Jak przyrządzić komosę ryżową

Quinoa posiada goryczkę, więc przed gotowaniem należy ją dobrze opłukać pod strumieniem wody. Następnie wrzucamy nasiona do rondelka i zalewamy wodą w proporcji pół szklanki nasion na szklankę wody. Następnie włączamy gaz i gotujemy ok. 15 minut aż komosa wchłonie całą wodę i stanie się lekko przezroczysta z małymi białymi ogonkami. Trzeba pilnować aby nie spalić quinoi, mnie to się zdarzyło kilka razy 😀 

 

 

zdrowe śniadanie pomysł quinoa