Przepis na domową nutellę

Dziś coś dla łasuchów, którzy lubią gdy jest słodko, ALE zarazem zdrowo. Moje odkrycie, czyli domowa nutella. Wykonanie jest bardzo proste, ale cena ze względu na orzechy będzie wyższa niż takiej kupnej. Moją domową nutellę jem z waflami ryżowymi – pycha!Zachęcam do dodania mnie na snapchacie – xpaulinarut, tam dodaję o wiele więcej niż tutaj 🙂

 

Składniki na domową nutellę:
– 200g orzechów laskowych
– 4 łyżki kakao
– mleko
– miód
– opcjonalnie olej kokosowy

 

Jak zrobić domową nutellę?

1. Orzechy wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Troszkę podpiekamy, żeby skórka zaczęła odchodzić.

2. Orzechy przesypujemy na suchą ściereczkę i zawijamy.  Zaczynamy „szorować” orzechy, aby łupinki się pokruszyły i odeszły od orzechów.

3. Orzechy przesypujemy do blendera i blendujemy aż wszystko się pokruszy.

4. Dodajemy łyżkę miodu, trochę oleju kokosowego i wlewamy mleko. Jeśli używacie mleka krowiego, to lepiej je wcześniej zagotować. Mleka dodajemy tyle aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję.

5. Całość przekładamy do słoiczka.

SMACZNEGO 🙂