Przepis na domowe hamburgery

Jakiś czas temu, moja mama powiedziała, że na obiad przygotuje hamburgery. Podeszłam do tego dość sceptycznie, pomyślałam, że i tak nic z tego nie wyjdzie. Byłam przekonana, że nic nie przebije moich ulubionych hamburgerów z jednej z kieleckich budek z fastfoodami. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że mama zrobiła przepyszne hamburgery. Świetny smak, są o niebo lepsze od kupowanych. Teraz robię je często sama.
 
Dzisiaj przepis na domowe hamburgery!
 
  

Składniki na 6 porcji hamburgerów:

  • ok. 50dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 6 bułek do hamburgerów
  • pomidor, ogórki, sałata, ketchup, majonez lub inne dodatki wedle uznania
 
 

Przygotowanie hamburgerów:

Mięso włożyć do miski i wymieszać z jajkiem. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Z powstałej masy uformować 6 hamburgerów, posmarować grill olejem i grillować ok 10-15minut. (Ja użyłam grilla elektrycznego, ale jeśli nie posiadacie, możecie użyć patelni). Pod koniec możecie grillować także bułkę. Podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami. 
 
 
 
Smacznego!