Pyszne słodkie precelki! + przepis

Dzisiaj odbiegając od tematyki mody, przygotowałam dla Was post kulinarny.
Podam Wam przepis na puszyste precelki, do których przygotowania nie potrzeba wcale wielkich umiejętności.
Jeśli jesteś łasuchem jak ja, zapraszam do wykonania poniższych słodkości 🙂


SKŁADNIKI NA 18 SZTUK
Ciasto
100g masła lub margaryny
200ml mleka
25g świeżych drożdży
50g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500g mąki
PONADTO
kilka łyżek masła
ok. 100g cukru
mąka do posypania stolnicy 
Przygotowanie
1. Rozpuść tłuszcz i wymieszaj go z mlekiem a potem podgrzej do temperatury około 37stopni.
2. Drożdże pokrusz do miski i zalej małą ilością mleka z roztopionym tłuszczem, a następnie całość wymieszaj i dodaj resztę mleka.
3. Wsyp cukier, sól, proszek do pieczenia oraz większość mąki. Wyrób ciasto na gładką masę- ręcznie lub mikserem.
4. Przykryj je i pozostaw na 30minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
5. Rozłóż ciasto na stolnicy oprószonej mąką i podziel je na 18 części.
6. Z poszczególnych kawałków utwórz wałeczki o długości ok. 40cm, a następnie z każdego z nich uformuj coś na kształt precla.
7. Precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30minut. Podgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.
8. Piecz je na środkowym poziomie piekarnika 8-10minut. 
9. Jeszcze ciepłe precelki posmaruj roztopionym masłem i obtocz górą część w cukrze.
SMACZNEGO!
( jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące wykonania, śmiało zapytaj w komentarzu)